30. Rantajatsit 26.-28.7.2018

30 vuotta huippujatsia, yllätyksiä ja kotoisaa tunnelmaa.

Juhlavuoden esiintyjiin kuuluvat mm. Jazz-Emma-voittaja 3TM, Mopo, Samuli Putro, Mikko Innasen maakuntalaulu-uudistus, sekä ranskalaiset huippunimet Claudia Solal & Benjamin Moussay sekä Papanosh.

Raahen Rantajatsit järjestetään 26.–28. heinäkuuta Raahessa. 30. juhlavuoden esiintyjäkaartissa kuullaan sekä tuttuja artisteja festivaalin vuosien varrelta että uusia, yllättäviä kokoonpanoja. Tapahtuman ohjelma on tänäkin vuonna tiukasti ajassa kiinni ja painottuu jazzin rohkean kokeilevaan puoleen. Rantajatsien päätapahtumat sijoittuvat meren rantaan Kahvila Ruiskuhuoneen ulkolavalle sekä Raahen Teatterille. Kolmipäiväisen festivaalin ohjelmassa on myös esimerkiksi seikkailukonsertti saaressa, ilmaistapahtuma torilla, lastenkonsertti, taiteilijatapaamisia sekä paikallisten muusikkojen ja vieraiden workshop.

Rantajatsien kansainväliset vieraat tulevat tällä kertaa Ranskasta. Laulaja Claudia Solalin ja pianisti Benjamin Moussayn duo esittää musiikkia viime vuoden lopulla julkaistulta yhteisalbumiltaan Butter In My Brain. Räiskyvää perinnetietoista hard-boppia tarjoilee Normandiasta ponnistava Papanosh, joka vastaa myös lauantain 30-vuotisjamien tanssipoljennosta.

Putro Mopolla on erityisesti Raahen Rantajatseille tilattu erikoiskonsertti, jota varten raahelaislähtöinen laulaja-lauluntekijä Samuli Putro on työstänyt tuttuja kappaleitaan Mopo-yhtyeen kanssa uusiksi, mielenkiintoisiksi sovituksiksi. Saksofonisti Linda Fredrikssonin, basisti Eero Tikkasen ja rumpali Eeti Niemisen muodostama, kovaa kansainvälistä nostetta tuoreella Mopocalypse-levyllään osakseen saanut Mopo esiintyy torstaina myös omalla ohjelmistollaan.

Kotimaista jazz-osaamista Rantajatseilla edustavat myös Teppo Mäkysen vasitkään Emma-palkittu 3TM-trio, laajasoundista post jazzia esittävän VIRTA-yhtye, huhtikuussa uuden En garde -albuminsa julkaiseva Gourmet, urku-rumpuduo Kahden miehen galaksi, ja kestosuosikki Don Johnson Big Band. Puhallinsoitinvirtuoosi Mikko Innanen jatkaa Maakuntalaulu-uudistustaan myös Rantajatseilla sekä trio- että duo-kokoonpanolla. Paikallisen edustuksen hoitaa raahelaislähtöisten muusikoiden kokoonpano Raahe City Funk Unit vieraineen.

Monelle parasta Rantajatsia on huippuluokan esiintyjien tarjoamat yllätykset ja elämykset, meren tuoksuiset kesäillat sekä viihtyisät puitteet vanhojen ja uusien tuttavuuksien kohtaamiselle.

Rantajatsien ohjelmiston on suunnitellut Charles Gil, joka on Rantajatsien taiteellinen johtaja nyt neljättä vuotta. Häntä pestissä ovat edeltäneet Annamaija Saarela 2009-2014 sekä Pertti Kinnunen, joka johti festivaalia sen ensimmäiset 20 vuotta.