Krakatau & Senegal Drums (Rantajatsit 2017)

Kuva Maarit Kytöharju

Suomen maailmalla tunnetuimpiin jazzmuusikoihin lukeutuvan Raoul Björkenheimin perustama Krakatau keikkaili 1980- ja 1990-luvuilla ahkerasti ympäri Eurooppaa.  Kulttimaineisen bändin toisen tulemisen myötä Björkenheim on kutsunut kokoon uudestaan yhden hurjimmista kokoonpanoistaan.  Krakatau & Senegal Drums tuli kuin puun takaa Tampere Jazz Happeningissa 2016 ja ällistytti kaikki. Suomalais-senegalilaisen superoktetin uuden tulemisen toinen esiintyminen koetaan nyt Rantajatseilla, jossa yhtye soitti kesällä 1996.

Raoul Björkenheim vetää Rantajatsien nuorten soittajien workshopin ja esiintyy myös workshop-kokoonpanossa kesäteatterin lavalla. Senegal Drums esiintyy myös  kaiken ikäisille lauantaipäivän ilmaiskonsertissa.

Raoul Björkenheim – kitara
Jone Takamäki – saksofonit, huilut
Eero Tikkanen – basso
Ilmari Heikinheimo – rummut
Yamar Thiam – tama (puhuva rumpu)
Libasse Sall – sabar
Ousseynou M’baye -sabar
Pape Sarr – sabar

Raoul Björkenheim, Krakatau & Senegal Drums esiintyi Raahessa 1996. Minkä viestin haluatte lähettää Rantajatsien 2017 yleisölle?

”Krakatau and Senegal Drums will step up on the Raahe stage to create a joyous sound together, proving that different cultures have a lot to offer each other and that they can find beautiful ways to communicate. In these days of restlessness and xenophobia, we feel that this is an important message to broadcast, and we intend to record a new CD with fresh material for the summer season 2018!”

(Krakatau ja Senegal Drums nousee Rantajatsien lavalle luomaan yhdessä riemukasta musiikkia ja näyttämään että erilaisilla kulttuureilla on paitsi paljon annettavaa toisilleen, myös hienoja keinoja viestiä keskenään. Näinä rauhattomuuden ja muukalaispelon aikoina pidämme tätä tärkeänä viestinä. Tarkoituksemme on julkaista myös uutta materiaalia ensi vuonna.)

Pape Sarr, kuinka tärkeää teille on tutustuttaa yleisöä senegalilaiseen musiikkiin ja kulttuuriin?

”Tämä on meille tärkeä asia. Olemme kiitollisia, että festivaali antaa meille mahdollisuuden esiintyä kahdesti, tavata yleisöä ja muita soittajia. On ilo palata tänne 21 vuoden jälkeen!
Suomi ja Senegal ovat maantieteellisesti kaukana toisistaan. Siitä lähtien kun olemme asuneet Suomessa, olemme halunneet rakentaa siltoja meidän kulttuuriemme välille. Tulimme tänne vuonna 1988 Yamar Thiamin kanssa, kun Hasse Walli kutsui meidät soittamaan yhtyeessään. Ousseynou N’Dyaye ja Libassé Sall tulivat vuonna 1992 silloin kun Galaxy perustettiin.
Musiikki kertoo meidän kulttuuristamme. Kaihoa ja iloa voi ilmaista laulamalla, vaikka kieli on kuulijoille vieras. Myös liikkeet ja vaatteet kertovat meistä. Olemme esiintyneet ympäri Suomea ja näin tämän maan kulttuurin eroavaisuudet ovat tulleet meille tutuksi.”

raoulbjorkenheim.com/

Artistitapaaminen perjantaina klo 16 Raahen kirjastolla
Senegal Drums lauantaina lastenkonsertissa klo 14 Raahen Teatterilla
Raoul Björkenheim & Rantajatsit Workshop Band lauantaina klo 17 Raahen Teatterilla
Krakatau & Senegal Drums lauantaina klo 22:30 Ruiskuhuoneella