HOT HEROS

Sami Sippola, saksofoni.
Ville Rauhala, basso
Janne Tuomi, rummut

Hot Herosin saksofonisti Sami Sippola, basisti Ville Rauhala ja rumpali Janne Tuomi ovat nousseet samoille lavoille ja astuneet yhdessä studioihin jo vuosikaudet, esiintyneet jazzklubeilla Yhdysvalloista Vanhan Mantereen kautta Venäjälle ja säestäneet Janne Laurilan, Pauli Hanhiniemen sekä Hannibalin kaltaisia lauluntekijöitä sekä räppäreitä. Niin ikään tutuksi on tullut teatterityö useiden ryhmien kanssa perinteisistä näytelmistä tanssituotantoihin, tuliteatteriin ja nykysirkushankkeisiin.

Bändin pisin kahdenkeskinen historia on Sippolalla ja Rauhalalla, jotka ovat Black Motorin perustajajäseniä. Rauhala jatkaa edelleen myös Black Motorin riveissä, mutta hänen ja Sippolan uuden hankken rumpaliksi sopi parhaiten samaa musiikillista kieltä puhuva vanha ystävä Janne Tuomi.

Folk Jazz from Finland

Yhtyeen toisen albumin otsikko Folkjazz from Finland kertoo yhdellä vilkaisulla, mitä on lupa odottaa. Ja ne lupaukset kolmikko lunastaa. Sippolalle, Rauhalalle ja Tuomelle ominainen, eurooppalaisen freejazzin perinteestä kumpuava ilmaisu soljuu vuolaasti kansanmusiikin omaisten teemojen virrassa.

Soiton orgaaninen ilme heijastaa hienovaraisesti sekä suurelta osin luonnon keskellä syntyneiden sävelmien luonnetta että bändin jäsenten yhteisiä ja erillisiä kollaboraatioita Peter Brötzmannin, John Zornin, Juhani Aaltosen, Paal Nilssen-Loven, Barry Guyn, Iro Haarlan, Raoul Björkenheimin ja muiden improvisaation jättien rinnalla.

Folkjazz from Finlandin inspiraatio ja soundi tulee yhtä lailla Sippolan Yhdysvaltoihin siirtolaisina lähteneiden sukulaisten kohtalon pohdinnasta kuin Rauhalalle unessa ilmestyneen tietäjänaisen hahmostakin. Monitahoisen, sielukkaan ja jäntevän levyn henkiset esi-isät on helppo paikantaa. Edward Vesala ja Sakari Kukko ovat saaneet Hot Herosista perinteilleen rohkeasti ja luontevasti nykyhetkeen päivitetyn jatkeen.

Teksti (c) Petri Silas