SOLE AZUL & Jaakko Laitinen

To 25.7. klo 22:30 | Ruiskuhuone: Sole Azul & Jaakko Laitinen 
Pe 26.7. klo 14 | Pyhäjoen kirjasto: Sole Azul 
La 27.7. klo 14 | Raahen Teatteri: Lastenkonsertti, Sole Azul & Selma Savolainen & Raahe Workshop Band 
To 25.7 klo 15 | Raahen Kirjasto: Taiteilijatapaaminen, Sole Azul & Jaakko Laitinen

Harri Kuusijärvi, harmonikka
Pauli Lyytinen, saksofoni
Eero Tikkanen, basso
Jaakko Laitinen, laulu

Sole Azul repii tangon juuriltaan ja istuttaa sen pohjoiseen ikiroutaan. Yhtye esittää jazzmusiikista tutuin tyylikeinoin itse säveltämäänsä tangovaikutteista musiikkia sekä sovituksia olemassaolevista tangoista. Sole Azulin esikoisalbumi Quasi Tango julkaistiin 8.2.2019.

Sole Azul syntyi kummallisten yhteensattumien summana. Maaliskuussa 2017 olin tangoteatterikiertueella Argentiinassa, kun Azulin kaupungissa varkaat veivät puolet omaisuudestani, soittimet mukaan lukien. Loput esityksistä Buenos Airesissa soitin paikallisilta lainaksi saadulla sähköpianolla.
 
Suomeen palattuani minulla ei ollut haitaria ja keikkarintamallakin oli hiljaista, joten päädyin tuon tuosta ikään kuin puolivahingossa soittelemaan pianoa kotonani. Jaakko Laitinen & Väärä Raha -yhtyeestä tuttu Laitis-Jaakko oli ennen Argentiinaan lähtöä sattumoisin ladannut sähköpostini täyteen synkkiä ja kantaa ottavia iskelmäsanoituksia, joiden maailmaan ehdin nyt joutilaisuuksissani sukeltaa. Langat yhdistyivät, ja parin viikon aikana huomasin säveltäneeni levyllisen uusia tangoja Jaakon sanoituksiin. Osa biiseistä päätyi instrumentaaliversioina Sole Azulin ohjelmistoon. Quasi Tango -levyn saundiin vaikuttaakin olennaisesti se, että osa sävellyksistä on alun perin iskelmällisiä lauluja, ei instrumentaalikappaleita.”

Harri Kuusijärvi

Sole Azul kantaa tämän vuoden Raahen Rantajatsien punaista lankaa ja sytyttää tangon paloa jazzin kuulijoiden sydämiin. Kun olette keikalla, miltä tuntuu käydä tangon ja jazzin rajojen tuolla puolen?

Tango on tarina, johon on helppo eläytyä. Me kerromme tätä monikasvoista tarinaa sellaisena kuin me sen koemme. Vaikka soiva lopputulos voi usein ajautua jonnekin rajojen tuolle puolen, itselleni Sole Azul on ennen kaikkea matka sisimpään, kohti juuria.

Harri Kuusijärvi

Ensimmäisellä virallisella keikallani Kuopion Puijonsarvessa vuonna 1992 soitin perinteisiä suomalaisia tangoja. Teini-iässä sukelsin vapaan improvisaation mereen. Tangon ja vapaan jazzin yhteentörmäys tuntuu minusta kuin olisin palannut pitkältä reissulta kotiin! 

Pauli Lyytinen

Tangon ja jazzin perinteistä vahvimpana elementtinä musiikissamme yhdistyy juurevuus. Molempien musiikkityylien oleellisuudet, rytmi ja hetkessä tapahtuminen, muokataan vastaamaan nykyhetkeä säilyttäen kuitenkin perusarvot, jossa suuret tarinat ja tunteet päästetään estoitta valloilleen. 

Eero Tikkanen

Jaakko Laitinen, tervetuloa Raaheen Sole Azulin vierailijaksi. Mitä voi tapahtua Argentiinan ja Lapin tangon risteysalueella? 

Argentiinan ja Lapin kohdatessa kaikki on mahdollista. Harriltakin varastettiin koko maallinen omaisuus hänen ollessaan Argentiinassa soittamassa tangoa, mutta tästä inspiroituneena hän teki Sole Azulin kanssa Euroopan maailmanmusiikkilistat valloittaneen levyn. Kuilut on syviä ja huiput korkealla!

Jaakko Laitinen

Harri Kuusijärvi on uuden harmonikkamusiikin omaleimaisimpia soihdunkantajia. Hän on kantaesittänyt lukuisia harmonikalle sävellettyjä nykymusiikkiteoksia, esiintynyt populaarimusiikin saralla lukemattomien etu- ja takarivin artistien kanssa ja kerännyt ylistäviä arvioita niin rock-, jazz- kuin maailmanmusiikin kriitikoilta. Saksofonisti-säveltäjä Pauli Lyytinen on tullut tunnetuksi muun muassa yhtyeistä Elifantree, Equally Stupid ja Raoul Björkenheim eCsTaSy. Eero Tikkanen tunnetaan muun muassa yhtyeistä Mopo ja Mikko Innanen 10+. Komeaääninen Jaakko Laitinen on tuttu Jaakko Laitinen & Väärä Raha yhtyeestä.

www.harrikuusijarvi.com/soleazul

Kuva: Jesse Partanen