Tervetuloa!

Rantajatsit kutsuu kuulijoitaan retkelle jazzin rajamaille

Rantajatsit jatkaa omaleimaista linjaansa. Tämän vuoden pääteemana nousee esiin nykyjazzin ja perinnemusiikkien vuoropuhelu. Ohjelmaan sisältyy myös seikkailukonsertti Iso-Kraaselin saaressa.

Krakatau & Senegal Drums -spektaakkeli kruunaa Ruiskuhuoneen päälavalla kolmen intensiivisen päivän kaaren. Kitaristi Raoul Björkenheimin perustama kulttimaineinen suomalaiskvartetti ja huippu senegalilaisrumpunelikko tekevät uutta tulemista ja palaavat Raaheen entistä vahvempina 21 vuoden jälkeen. Raoul Björkenheim vetää Rantajatsien nuorten soittajien workshopin ja esiintyy myös workshop-kokoonpanossa kesäteatterin lavalla. Senegal Drums esiintyy myös itsenään kaiken ikäisille lauantaipäivän ilmaiskonsertissa.

Virolaisen uuden perinnemusiikin tähti Maarja Nuut on viulisti ja laulaja, jonka musiikki on vangitseva sekoitus minimalismia, kokeellisuutta, kansanlaulua ja live-luuppausta. Ylva-yhtyeen esityksessä jazz-trumpetti yhdistyy sekä konemusiikkiin että joikaamiseen. Yhtyeen keulakuvana toimii Niilas Holmberg Saamenmaalta.

Suoraan kuusta laskeutuva Orchestra Nazionale della Luna on ilahduttava monikansallinen ilmiö, jonka belgialainen saksofonisti-huilisti Manuel Hermia ja pianisti Kari Ikonen ovat käynnistäneet. Sekakuoro Raahen Laulu on orkesterin Raahen konsertin erikoisvieras.

Rumpali Olavi Louhivuoren musiikin lajityypit ja maan rajat ylittänyt Oddarrang -yhtye, shamanistinen Jone Takamäki ja Markku Ounaskari duo sekä Haapaveden kansanmusiikkipiireistä ponnistaneen rumpali Okko Saastamoisen kasaama nuorten muusikoiden OK:KO -kollektiivi osoittavat Rantajatseilla suomijazzin monipuolista elinvoimaa.

Raahelaislähtöisten nuorten muusikoiden kokoonpano Raahe City Funk Unit ottaa käsittelyyn suomalaisen rytmimusiikin aarteita eri vuosikymmeniltä ja avaa päälavan ohjelman torstaina, yksin ja sitten yhdessä ranskalaistrio Ikui Dokin harpun, fagotin ja saksofonin kanssa. Omassa konsertissaan Ikui Doki päivittää viime vuosisadan klassista musiikkia nykyajan ilmaisuun.

Jone Takamäki ja Markku Ounaskari esiintyvät lauantaina saarikonsertissa Iso-Kraaselissa. Viime kesänä ohjelmaan otettu saarikonsertti Raahen saaristoluonnossa lumosi yleisönsä.

Ohjelmasta löytyy ilmaistapahtumia, paikallista ohjelmaa ja taiteilijatapaamisia, sekä yllätykselliset jamit, joita tänä vuonna isännöi Kari Ikosen trio.

Viime vuonna uudistuneen tapahtuman pääkonsertit jakautuvat alkuillan konserttiin Raahen Teatterilla tai sen ulkolavalla ja myöhempään kolmen kokoonpanon konserttiin meren ääressä Ruiskuhuoneella.

Esiintyjät

Krakatau & Senegal Drums

Kuva: Maarit Kytöharju

Krakatau & Senegal Drums -spektaakkeli kruunaa Ruiskuhuoneen päälavalla kolmen intensiivisen päivän kaaren. Kitaristi Raoul Björkenheimin perustama kulttimaineinen suomalaiskvartetti ja  senegalilaisrumpunelikko tekevät uutta tulemista ja palaavat Raaheen entistä vahvempina 21 vuoden jälkeen. Raoul Björkenheim vetää Rantajatsien nuorten soittajien workshopin ja esiintyy myös workshop-kokoonpanossa kesäteatterin lavalla. Senegal Drums esiintyy myös itsenään kaiken ikäisille lauantaipäivän ilmaiskonsertissa.

Raoul Björkenheim – kitara
Jone Takamäki – saksofonit, huilut
Eero Tikkanen – basso
Ilmari Heikinheimo – rummut
Yamar Thiam – tama (puhuva rumpu)
Libasse Sall – sabar
Ousseynou M’baye -sabar
Pape Sarr – sabar

 

Ikui Doki

Kuva: Simon Wolf

Harpun, fagotin, saksofonin sekä klarinetin harvinainen yhdistelmä ja lähtökohtana viime vuosisadan alun ranskalaisten säveltäjien teokset. Ikui Doki päivittää  klassista musiikkia  nykyajan ilmaisuun. Pitkälle kehittyvissä kuvioissa kaikki muuttuu kiehtoviksi ääniksi ja  Debussy käy Afrikassa. Moni-ilmeinen ranskalainen trio tekee Suomen debyyttinsä Rantajatseilla. Yhtyeen muusikoita kuullaan myös  vierailevina solisteina Raahe City Funk Unitin kanssa.

Sophie Bernado – fagotti
Hugues Mayot – saksofoni, klarinetti
Rafaëlle Rinaudo – sähköharppu

 

Maarja Nuut

Kuva: Kaupo Klikkas

Virolaisen uuden perinnemusiikin kansainvälinen tähti Maarja Nuut on viulisti ja laulaja, jonka esitys on vangitseva sekoitus minimalismia, kokeellisuutta, kansanlaulua ja live-luuppausta.

Maarja Nuut (EST) – laulu, viulu, luupit

 

OK:KO

Haapaveden kansanmusiikkipiireistä ponnistaneen rumpali Okko Saastamoisen  kasaama kollektiivi tuo yhteen nuoren sukupolven muusikoita ja sävellyksissä on paljon tilaa improvisoinnille. OK:KOn keikkoja on kuvailtu intensiivisiksi kokemuksiksi, jotka herättävät mielikuvia ja syvää läsnäoloa kuulijassa.

OK:KO voitti viime vuonna sekä Suomen Young Nordic Jazz Comets -karsinnan, että WeJazz Rising Star -tittelin, ja julkaisi keväällä ensilevynsä Land E.

Jarno Tikka – saksofoni
Toomas Keski-Säntti – piano
Mikael Saastamoinen – basso
Okko Saastamoinen – rummut

 

Oddarrang

Kuva: Tero Ahonen

Musiikin ja maan rajat ylittänyt Oddarrang sulauttaa yhteen vaikutteita jazzista, klassisesta musiikista, maailmanmusiikista ja post-rockista. Synteettistä ja orgaanista. Mahtipontista meininkiä, vahvoja tunnelmia, tarttuvia melodioita, pehmeitä soundeja.

Olavi Louhivuori – rummut elektroniikka
Osmo Ikonen – sello, laulu, elektroniikka
Ilmari Pohjola – pasuuna, laulu
Lasse Sakara – kitara
Lasse Lindgren – bassokitara

 

Orchestra Nazionale Della Luna

Kari Ikosen piano ja moog saavat rinnalleen belgialaisen Manuel Hermian saksofonit, huilun ja bansourin. Maailmanmusiikkia kuusta. Erikoisvieraana sekakuoro Raahen Laulu.

Manuel Hermia – saksofonit, huilu, bansouri
Kari Ikonen – piano, moog
Sebastien Boisseau – basso
Teun Verbruggen – rummut

 

Raahe City Funk Unit

Kuva: Ville.fi

Raahe City Funk Unit ottaa käsittelyyn suomalaisen rytmimusiikin aarteita eri vuosikymmeniltä.  Yhtye avaa päälavan ohjelman torstaina esiintymällä ensin yksin ja sitten yhdessä ranskalaistrio Ikui Dokin sähköharpun, fagotin ja saksofonin kanssa.

Henna Lind – laulu
Gabriel Korhonen – trumpetti
Juho Ilkko – koskettimet, perkussiot
Jere Lilja – kitara
Jonne Aho – basso
Petri Sämpi – rummut

 

Jone Takamäki & Markku Ounaskari

Shamanistinen Jone Takamäki & Markku Ounaskari duo on sielun veljesten mielikuvituksien sulatusuuni.  Saksofonisti-multipuhaltaja Jone Takamäki on yksi kotimaisen vapaan jazzkentän persoonallisimpia tekijöitä. Markku Ounaskari on monipuolinen rumpali, jonka herkkään tilannetajuun ja nopeaan reagointiin luotetaan niin groovejazzissa, modernissa mainstreamissa kuin vapaammassakin ilmaisussa. Molemmat mestarit ovat vuosien varrelta vaikuttaneet useissa  merkittävissä yhtyeissä. Duo esiintyy lauantain seikkailukonsertissa Iso-Kraaselin saaressa.

Jone Takamäki – saksofonit, huilut
Markku Ounaskari – rummut, perkussiot

 

YLVA

Kuva: Paadar Images

Ylva-yhtyeen esityksessä kohtaavat trumpetti, konemusiikki ja joiku. Kolmea eri kansakuntaa edustavan nelikon periaatteena on työstää musiikkiaan ryhmässä vain lavalla.

Niillas Holmberg – joiku, runot
Antero Priha – trumpetti
Asko Keränen – iPhone ja efektilaitteet
Stefan Kvarnström – syntetisaattori ja perkussiot

Ohjelma ja aikataulu