HOT HEROS (Raahen Rantajatsit 2019)

Pe 26.7 klo 18 | Langin Kauppahuone

Sami Sippola, saksofoni.
Ville Rauhala, basso
Janne Tuomi, rummut

Vapaan jatsin konkareilla on pitkästi yhteistä historiaa eri kokoonpanoissa. Ahkerasti keikkaileva ja levyttävä tamperelainen on juuri julkaissut jatkoa alkuvuodesta Emma-ehdokkaana olleelle Folkjazz from Finland – levylle.

Sami Sippola, Days After the Rodeo, teidän neljäs albuminne on juuri ilmestynyt. Mitä Rodeon jälkeisinä päivinä tapahtuu?

Days after the Rodeo levyllä sävellysten ja ilmaisun ytimessä on amerikkalainen jazz: pidäkkeetöntä energiaa ja intoilua kaikesta. Kappaleissa liikutaan Suurten järvien alueelta Brooklynin esikaupunkeihin ja tasankoja asuttavien siirtolaisten mökkeihin sekä ihastutaan matkalla olemisen vapauteen – myyttiseen Amerikkaan ja sen mielikuviin. 

Jatkumo Folkjazz from Finland -levyn teemoille onkin kaukokaipuun päämäärän tavoittaminen. On lähdetty matkalle suuren veden taa, päästy perille, asutettu pieni tupa ja löydetty Uusi Maa ja sen tarjoamat mahdollisuudet. Metsäläisten ja Amerikan alkuperäiskansan ystävystyminen kuuluu kansantarinoiden värittämissä kappaleissa kuten Eagle Mountain ja Coyote chasing deer.

Musiikilliset vaikuttajat liikkuvat William Parkerin, Ornette Coleman ja Charles Minguksen viitoittamilla teillä. Levyllä oleva kappale Nogalez on saanut nimensä Minguksen syntymäkaupungin mukaan. 

Bändin pisin kahdenkeskinen historia on Sippolalla ja Ville Rauhalalla, jotka ovat Black Motorin perustajajäseniä. Rauhala jatkaa edelleen myös Black Motorin riveissä, mutta hänen ja Sippolan uuden hankkeen rumpaliksi sopi parhaiten samaa musiikillista kieltä puhuva vanha ystävä Janne Tuomi. Bändin jäsenillä on ollut yhteisiä ja erillisiä kollaboraatioita Peter Brötzmannin, John Zornin, Juhani Aaltosen, Paal Nilssen-Loven, Barry Guyn, Iro Haarlan, Raoul Björkenheimin ja muiden improvisaation jättien rinnalla. Hot Heros julkaisi viime vuoden lopulla myös yhteislevyn rapartisti Hannibalin kanssa.

https://eclipsemusicrecordlabel.bandcamp.com/album/days-after-the-rodeo